|
2024-02-10 23:39:52, szombat
|
|
|
Közép- és Dél-Amerikából terjedt el a spanyol megszállók által. Már az inkák termelték, és fogyasztották. Másképp alligátor körtének is hívják, mert körte alakú.
Annak ellenére, hogy fán terem, és gyümölcsnek tartják, sokkal inkább úgy használják, mint a zöldségfélét. Az érdekesség benne az, hogy amíg a fán van, elhúzódhat az érési idő, szinte kívánság szerint. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy könnyen szállítható s mind jobban növekszik fogyasztóinak száma. Termelési területe ugyanis korlátozódik a szubtrópusi éghajlatra. Levéve azonban a fáról, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul. Az érett gyümölcsnek magasabb a karotin tartalma.
Tápértéke
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.
Gyógyhatása
Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.
Bőrápoló szerként
Az avokádó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.
Arthritiszre is
Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokádó magas olajtartalmánál fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.
Az avokádó csökkenti a koleszterint
Az avokádó fogyasztása csökkenti a vérben az LDL, rossz koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Az avokadó fogyasztása csak az LDL csökkenését segíti elő.
Soványság, táplálkozási rendellenesség
Az avokádót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná. Az elhízás éppoly betegség, mint az alultápláltság. Az elhízást nemcsak a rossz táplálkozási szokások okozzák, hanem a túlzott mennyiség fogyasztása is, amit a közönséges zsírfelvétel okoz. Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő esszenciális zsírhoz, hanem helyette telített vagy telítetlen olajat, vagy állati eredetű zsírt fogyasztunk, állandó hiányérzetük támad, mint amikor nem jut elegendő vitaminhoz, vagy ásványhoz a szervezet. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet. Ha elkezdjük az avokádót fogyasztani, csökken az igény a nagy adagú táplálék fogyasztására, és ezáltal normalizálódhat a test súlya.
Elkészítési mód
Az avokádót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Az avokádóét más zöldséggel együtt fogyasztjuk, de szintén kevés fokhagymával ízesítjük. Paradicsomlével szeletelőbe teszünk egy fél vagy egy egész avokádót, miután nagyon vékonyan meghámoztuk és kimagoztuk. Naponta nem ajánlatos egynél több avokádót fogyasztani.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: tulajdonságának, normalizálódhat, olajtartalmánál, olajtartalmának, paradicsomlével, szervezetünkben, rendellenesség, alultápláltság, leghatékonyabb, nagymennyiségű, izombetegségre, faggyúmirigyei, viszontagságai, következtében, alultápláltak, megelőzésként, gyógyításként, háromszorosra, betegségekkel, legértékesebb, elővitaminját, fogyasztóinak, fogyasztására, használhatjuk, kikaparhatjuk, fogyasztották, fokhagymával, ízesíthetjük, zsírfelvétel, hiányérzetük, csökkentését, felszívódása, fogyasztásra, koleszterint, megtörténhet, arthritiszre, spanyol megszállók, inkák termelték, érdekesség benne, tulajdonságának köszönheti, szubtrópusi éghajlatra, érett gyümölcsnek, karotin tartalma, egyik legértékesebb, önpusztító betegségekkel, vitamin elővitaminját, karotint tartalmazza, nagymennyiségű kalóriáját, olajtartalmának köszönheti, arthritisz betegséggel, avokádó magas, ibolyán túli,
|
|
|
|
spanyol megszállók, inkák termelték, érdekesség benne, tulajdonságának köszönheti, szubtrópusi éghajlatra, érett gyümölcsnek, karotin tartalma, egyik legértékesebb, önpusztító betegségekkel, vitamin elővitaminját, karotint tartalmazza, nagymennyiségű kalóriáját, olajtartalmának köszönheti, arthritisz betegséggel, avokádó magas, ibolyán túli, időjárás viszontagságai, kiszáradt bőrt, test faggyúmirigyei, természetes zöldség-zsiradék, kiszáradt bőrre, arthritisz fájdalmas, inkák egyik, fogyasztása következtében, olaj szinte, civilizációs betegség, avokádó csökkenti, avokádó fogyasztása, koleszterin szint, szív rendellenes, avokadó fogyasztása, avokádót zöld, természetes növényi, emberi szervezet, állati zsírok, szervezetnek inkább, elhízás éppoly, elhízást nemcsak, rossz táplálkozási, túlzott mennyiség, közönséges zsírfelvétel, közönséges zsírok, avokádót fogyasztani, nagy adagú, test súlya, avokádót csak, egész avokádót, tulajdonságának, normalizálódhat, olajtartalmánál, olajtartalmának, paradicsomlével, szervezetünkben, rendellenesség, alultápláltság, leghatékonyabb, nagymennyiségű, izombetegségre, faggyúmirigyei, viszontagságai, következtében, alultápláltak, megelőzésként, gyógyításként, háromszorosra, betegségekkel, legértékesebb, elővitaminját, fogyasztóinak, fogyasztására, használhatjuk, kikaparhatjuk, fogyasztották, fokhagymával, ízesíthetjük, zsírfelvétel, hiányérzetük, csökkentését, felszívódása, fogyasztásra, koleszterint, megtörténhet, arthritiszre, szervezetnek, drasztikusan, korlátozódik, civilizációs, táplálkozási, olajtartalma, zöldségfélét, esszenciális, táplálékáról, fogyasztása, elkészítési, szubtrópusi, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2173
- e Hét: 27064
- e Hónap: 58550
- e Év: 263251
|
|
|